WhenaWoman.gr  ⁄   ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ   ⁄   ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ   ⁄  Μα πού τα έχω βάλει?
αναρτήθηκε στις: 21-10-2011 09:26:34 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 1724 φορές
Μα πού τα έχω βάλει?
 

Είμαι σίγουρη, ότι τελευταία έχεις παρατηρήσει όλο και συχνότερα πως ξεχνάς που έχεις βάλει τα κλειδιά σου, που έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο σου και σημαντικά για τη δουλειά σου ραντεβού. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έχεις ξαφνικά αποκτήσει μνήμη χρυσόψαρου ή αν περνάς από τα πρώτα στάδια της νόσου Alzheimer.
Άδικα συλλογίζεσαι. Το άγχος, το στρες και η κοπιαστική και έντονη εργασία μας κάνουν πολλές φορές να αφαιρούμαστε και να αποσπάται η προσοχή μας δημιουργώντας κάποια κενά μνήμης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έτσι συμβαίνει, και στην πολιτικοκοινωνική κατάσταση που είναι η χώρα μας, πώς να μην είναι, κι ενώ έχεις αποκλείσει οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα, σου έχω κάποια μικρά μυστικά όπου αν τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου θα δεις σημαντικά αποτελέσματα.

Η διαφήμιση έλεγε καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται το μάσημα της τσίχλας είναι ικανό να βελτιώσει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το μυαλό και η μνήμη σου. Πχ άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα ενώ έδιναν κάποια τεστ, έφερναν στη μνήμη τους τα θέματα, ευκολότερα από άλλους. Αν και δεν μας είναι γνωστός ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό και σου ακούγεται λίγο τρελό, μια απλή εξήγηση είναι ότι με το μάσημα τσίχλας, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τσιχλίτσα κανείς?

Work it baby!
Ναι το ξέρω πιθανότατα να βαρέθηκες να σου λένε πόσο καλό κάνει η γυμναστική αλλά τώρα σου έχω έναν ακόμα λόγο για να το κάνεις. Ποιος είναι αυτός; Η όξυνση της μνήμης σου. Γι’ αυτό άσε κάτω το κρουασάν, βγες έξω και περπάτα ή κάνε ποδήλατο, άσε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακρυά από τη δουλειά σου και χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ακόμα και το παραμικρό είδος άσκησης μπορεί να κάνει τη μνήμη σου καλύτερη. Μπορεί ακόμα και να θυμηθείς που έβαλες τα κλειδιά σου! Άρχισες να το σκέφτεσαι;

Καφεΐνη. Και όμως βοηθάει.
Όλο και κάπου θα έχεις ακούσει τις θεωρίες που υπάρχουν γύρω από την καφεΐνη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι βοηθάει τον οργανισμό μας, ενώ άλλοι ότι προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις. Δεν ξέρουμε τελικά ποιο από τα δυο ισχύει, αλλά το σίγουρο είναι ότι η καφεΐνη βοηθάει στην εγρήγορση της λειτουργίας του μυαλού άρα και τη μνήμη. Σύμφωνα με μελέτες τελευταίων χρόνων η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κακή μνήμη, ενώ προστατεύει τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από την απώλεια μνήμης όσο και να λειτουργεί προληπτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer. Όμως μην πάρεις φόρα και αρχίσεις την κατάχρηση. Πάντα με μέτρο η καφεΐνη, γιατί μπορεί να έχει και παρενέργειες στην υγεία σου. Αυτό δεν το θέλουμε.

Ρίξε έναν υπνάκο
Πιθανότατα να μην διαθέτεις αρκετό ελεύθερο χρόνο και όλη μέρα να τρέχεις, όμως θα σου έκανε καλό αν κατά τη διάρκεια της μέρας ξεκλέψεις λίγο χρόνο και πάρεις ένα μικρό υπνάκο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του καθηγητή Robert Stickgold, ο ύπνος μετά την αφομοίωση κάποιας καινούργιας γνώσης, αλλά και γενικότερα η επαρκής ξεκούραση βοηθά τον εγκέφαλό μας να θυμάται καλύτερα. Μην φοβηθείς λοιπόν να κλείσεις για λίγο τα μάτια σου και να ξεκουραστείς. Απλά κοίταξε να μην ξεπεράσεις τα 45 λεπτά γιατί τότε θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Η φράση "είμαι κοτόπουλο" σου λέει κάτι?

Πιες αλκοόλ αλλά με μέτρο.
Αν και θεωρείται μια ακόμα κακή συνήθεια, η αλήθεια είναι ότι ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα βοηθούν στην θωράκιση της μνήμης και στην πρόληψη της σχιζοφρένιας. Παρόλα αυτά εάν αρχίσεις την υπερκατανάλωση του αλκοόλ τότε όχι μόνο δεν θα θυμάσαι που άφησες το κινητό σου, αλλά "ποια είσαι και πού πας" και τότε η έκφραση "πίνει για να ξεχάσει" δεν θα σου φανεί και τόσο παράξενη. Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι άντρες είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το αλκοόλ, το έτερον μου ήμισυ πάντα ξεχνάει που έχει αφήσει τα γυαλιά του.
 

 

Αξίζει να διαβάσετε

Ποια νομίζεις πως είσαι;
Ποια νομίζεις πως είσαι; Πόσες φορές εκεί που περπατάτε ακούτε να σας κορνάρουν, να σας φωνάζουν ή έστω κάτι να σας λέει κάποιος άσχετος; Για κάποιες από εσάς σίγουρα πολλές φόρες και για...