WhenaWoman.gr  ⁄   ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ   ⁄   ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ   ⁄  Νηστίσιμη τούρτα! Αφιερωμένο!
αναρτήθηκε στις: 11-04-2012 15:12:08 γράφτηκε από: Kat έχει διαβαστεί 23605 φορές
Νηστίσιμη τούρτα! Αφιερωμένο!
 

Ήταν μία μέρα του Απρίλη πριν από 2 χρόνια νομίζω, όταν η φίλη μου Viva με κάλεσε στα γενέθλια του γαϊδαράκου της. Ήταν, όπως και φέτος, περίοδος νηστείας κι επειδή έχω τη συνήθεια να την τηρώ κάθε χρόνο, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα της κοπής της τούρτας με εμένα να προσπαθώ να μην μου τρέχουν τα σάλια!!
Όμως, για καλή μου τύχη με περίμενε μια έκπληξη! Η Viva αποφάσισε να φτιάξει μία ξεχωριστή τούρτα, νηστίσιμη! Όταν μου το είπε περίμενα πως και πως να φτάσει η στιγμή να τη δοκιμάσω. Νομίζω ότι ήταν από τις νοστιμότερες τούρτες που είχα φάει ποτέ, μην σας πω η νοστιμότερη!! Απλά την ερωτεύτηκα!
Της ζήτησα φυσικά τη συνταγή, την έφτιαξα κι εγώ μερικές φορές για τους φίλους μου, όπου ξετρελάθηκαν και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας. Σας την παραθέτω λοιπόν!

Παντεσπάνι

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 της κούπας κακάο
  • 3 συσκευασίες βανίλια
  • 3/4 της κούπας καλαμποκέλαιο/ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ξίδι
  • 2 κούπες ζάχαρη μαύρη
  • 1 2/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια σόδα

Κρέμα

  • 1 κομπόστα βύσσινο ή ροδάκινο
  • 800 γραμμ. κεράσια ή βύσσινα
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη μαύρη
  • 2 κουταλιές κονιάκ

Σαντιγί

  • Μία συσκευασία φυτική κρέμα
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • σοκολάτα μαύρη/κουβερτούρα


Για να την εκτελέσουμε λοιπόν!
Παντεσπάνι:
Σ' ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, και τη βανίλια. Χτυπήστε στο πολυμίξερ το καλαμποκέλαιο ή το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη 1 κούπα από το χυμό. Στον υπόλοιπο χυμό διαλύστε τη σόδα. Ανακατέψτε τα στέρεα υλικά και μετά κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο και ρίξτε μέσα τα υγρά υλικά και τη διαλυμένη σόδα. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει λείος χυλός. Αδειάστε τον σε ένα ταψί 30 εκ. όπου έχετε αλείψει με λάδι και έχετε στρώσει λαδόκολλα και ψήστε τον στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Φυσικά έχετε προθερμάνει τον φούρνο. Κάντε το κόλπο με το μαχαίρι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί. Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει σε σχάρα και χωρίστε το σε 2 πάτους προσεχτικά με ένα μαχαίρι ή μία κλωστή.
Γέμιση.
Στραγγίζουμε την κομπόστα. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζουμί της κομπόστας. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει και να γίνει διαυγές. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι για να ρίξουμε το κονιάκ. Βάζουμε τα κερασάκια ή ότι άλλο γλυκό κουταλιού έχετε επιλέξει μέσα στην κρέμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σαντιγί:
Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ μαζί με μία κούπα ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στήσιμο:
Τοποθετούμε τον έναν πάτο σε μία πιατέλα. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με τον χυλό και τα κερασάκια και καλύπτουμε με σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο πάτο και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί. Στολίζουμε την τούρτα με κερασάκια ή βύσσινο και τρίβουμε ένα κομμάτι κουβερτούρας από πάνω ώστε να γεμίσει τρίμματα σοκολάτας.

Η τούρτα σας είναι έτοιμη!! Είτε σε περίοδο νηστείας, είτε όχι εγώ αυτή θα προτιμούσα!!
Χρονιά σου πολλά γαϊδαράκο μας!!

 

Αξίζει να διαβάσετε

Τo gypsy look δεν είναι μόδα ή μάλλον δεν θα είναι ποτέ.
Τo gypsy look δεν είναι μόδα ή μάλλον δεν θα είναι ποτέ. Και τι εννοώ. Πήγες διακοπές, άραξες με τις ώρες σε μια ξαπλώστρα. Αντηλιακά με δείκτη σαν να παίζουμε κρυφτό, 5-10-15-20-25 και βάλε. Οι απαγορευμένες ώρες έκθεσης...