WhenaWoman.gr  ⁄   ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ   ⁄   ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ   ⁄  Silver beet, what?
αναρτήθηκε στις: 20-06-2013 14:53:41 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 4586 φορές
Silver beet, what?
 

Ένα καλό (υπάρχουν πολλά, αλλά τα ανακαλύπτεις σιγά-σιγά, για τα άσχημα δεν μιλάμε, τα προσπερνάμε) του να μένεις σε μια χώρα διαφορετική από τη δική σου, είναι ότι ανακαλύπτεις νέες γεύσεις και προϊόντα διατροφής που στην πατρίδα σου δεν τα έχεις συναντήσει ούτε σε φωτογραφία.

Για πρώτη φορά είδα ότι η ντομάτα δεν είναι μόνο κόκκινη, το κολοκύθι μπορεί να έχει το χρώμα του αγγουριού και οι μελιτζάνες έχουν μόνο το μέγεθος μικρού πεπονιού (βλέπε εδώ).

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη μας στο κοντινό Σ/Μ, ο καλός μου είδε αυτό το μάτσο πράσινα φύλλα με άσπρο σκληρό εσωτερικό, και τα έβαλε στο καλάθι. "Τι είναι αυτό παιδί μου που πήρες?" τον ρώτησα. "Πρασινάδα" μου απαντάει. "Και τι το κάνουν ακριβώς?" "Δεν ξέρω αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι καλό θα βρεις να το κάνεις! Έχει και καλή τιμή!" Ναι βέβαια η τιμή είναι σημαντική. Ειδικά αν είναι να δοκιμάσεις κάτι που δεν ξέρεις πως θα είναι, δεν θέλεις να κλαις τα λεφτά σου. Σωστά, κάτι θα το κάνω..Πρασινάδα..Τι τι κάνουν την πρασινάδα? Πού είσαι μανούλα? Τέτοια ώρα κοιμάται..Καταραμένη απόσταση!

Μετά από σκέψη, αποφάσισα να τη συνοδέψω και με μερικά άλλα ζαρζαβατικά...και να δοκιμάσω να κάνω ένα ωραίο γιαχνί λαχανικών! Ψάχνοντας στη Google την ονομασία "Silver beet" είδα ότι "silver beet leaves are eaten like spinach, the stems may be cooked like celery" μια χαρά κατσαρολάτο δηλαδή.
Και έτσι ξεκίνησα να τα μαγειρέψω!

Τα καθάρισα, αφαίρεσα το σκληρό τους κομμάτι (μην με ρωτήσετε γιατί, απλά έτσι μου ήρθε, θα μπορούσα να το αφήσω), τα έπλυνα και τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια. Έπειτα τα έβαλα σε σουρωτήρι με αλάτι για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Τα άφησα έτσι για κανένα μισάωρο.
Ακόμα χρησιμοποίησα :
2 ντομάτες μικρές (ψιλοκομμένες)
1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
1 πιπεριά πράσινη (κομμένη σε κυβάκια)
2 πατάτες (κομμένη σε μεγαλύτερους κύβους)
2 μικρά κολοκυθάκια (ροδέλες)
1 καρότο (ροδέλες)
Ο τρόπος που τα έχω τεμαχίσει, είναι προσωπική εκτίμηση, ο καθένας μπορεί να τα αφήσει σε ότι μέγεθος θέλει.

Κατόπιν, έβαλα ελαιόλαδο (κρητικό φυσικά, δικό μας και φρεσκοφερμένο από την Ελλάδα) και κάλυψα τον πάτο μιας κατσαρόλας και σε μέτρια φωτιά, έβαλα τα κρεμμύδια, το πράσο και την πιπεριά να τσιγαριστούν για λίγο. Πρόσθεσα λίγο πιπέρι και μετά την πατάτα, τα κολοκυθάκια και το καρότο. Τα άφησα να μαραθούν (όπως λένε και οι παλιοί) για κανένα 5 λεπτό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Πρόσθεσα την πρασινάδα μου, την ντομάτα και 11/2 ποτήρι νερό. Λίγο θυμάρι (αποξηραμένο), μαϊντανό (αποξηραμένο, αυτό είχα αυτό έβαλα), λίγο αλάτι, λίγο ακόμα πιπέρι, λίγο κάρυ για μια σπιρτάδα νοστιμιάς και ένα κουταλάκι άνηθο σε μορφή κρέμας (ναι κρέμας, σε σωληνάριο όπως η οδοντόκρεμα και φυσικά διαρκεί περισσότερο).

Ανακάτεψα προσεχτικά και άφησα το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου. Δεν ανακατεύουμε, μόνο ταρακουνάμε την κατσαρόλα.
Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά μας, το φαγητό είναι έτοιμο!

Δοκίμασα και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε...Είμαι σίγουρη και τον καλό μου!

Μα όχι..δεν μπορεί, πλάκα μου κάνετε! Χάχα, τελικά ξέρω τι είναι αυτό το πράσινο φυτό που μόλις μαγείρεψα.
Σέσκουλα καλέ, σέσκουλα!
 

 

Αξίζει να διαβάσετε

Αλλάξαμε και λάστιχο…
Αλλάξαμε και λάστιχο… Δε μου έφτανε η ταλαιπωρία που τράβηξα με τη μπαταρία τη προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα του ήρθε να σκάσει το λάστιχο. Όλα ξεκίνησαν στην επιστροφή μας από μία...