WhenaWoman.gr  ⁄   ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ   ⁄   ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ   ⁄  Ρατατούιγ vs Μπριάμ
αναρτήθηκε στις: 02-11-2011 11:26:31 γράφτηκε από: Kat έχει διαβαστεί 5010 φορές
Ρατατούιγ vs Μπριάμ
 

Όταν είδα στο σινεμά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ratatouill», εκτός του ότι μου άνοιξε απίστευτα την όρεξη, ένιωσα μία ιδιαίτερη συμπάθεια για τα ποντικάκια της πόλης, και με έκανε επίσης να αναρωτηθώ αν το φαγητό αυτό μοιάζει καθόλου με το δικό μας μπριάμ.
Ο Ρεμί, ο ήρωας της ταινίας, είναι ένα μικρό ποντικάκι με τεράστιες φιλοδοξίες να γίνει σεφ.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κατάφερε να εισχωρήσει στις κουζίνες του Παρισιού και να κάνει τους καλύτερους σεφ να παραληρούν με το φαγητό του.
Ποιο όμως είναι το κρυφό χαρτί του Ρεμί?
Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Προβηγκίας (περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας) και συγκεκριμένα της Νίκαιας, το λεγόμενο Ρατατούιγ «Ratatouill».
Το πιάτο περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά ψιλοκομμένα, και μαριναρισμένα ελαφριά στο τηγάνι, τα οποία δένουν μεταξύ του και τελειοποιούνται στο φούρνο.
Το «Μπριάμ» που ξέρουμε εμείς και θαυμάζουμε τόσο, είναι ένα παρόμοιο πιάτο λαχανικών με τη διαφορά ότι τα λαχανικά δεν μαρινάρονται αρχικά αλλά ψήνονται εξαρχής στο φούρνο. Για να δούμε λοιπόν και τις δύο συνταγές και να συγκρίνουμε:
 

Ρατατούιγ Μπριάμ
Υλικά: Υλικά:
400 γραμμ. κρεμμύδια 1 κιλό κολοκύθια
400 γραμμ. πιπεριές 1 κιλό πατάτες
400 γραμμ. μελιτζάνες 3 ώριμες ντομάτες
400 γραμμ. ντομάτες 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα φέτες
400 γραμμ. κολοκύθια 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο 2-3 μελιτζάνες
μαϊντανός 1 πιπεριά πράσινη
βασιλικός 4 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο ελαιόλαδο
αλατοπίπερ αλατοπίπερο
1 κουτ. γλυκού μέλι ανθέων 1-2 κουταλιές πελτέ


Παρασκευή ρατατούιγ:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και όταν ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη.
Έπειτα κόβουμε τα κολοκύθια σε ροδέλες, τις πιπεριές σε μακρόστενα κομμάτια αφαιρόντας τα σποράκια καθώς και τις μελιτζάνες σε τετράγωνα κομμάτια.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τα σποράκια και τις κόβουμε.
Στο λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια, τηγανίζουμε και τις πιπεριές, τις αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Όταν ετοιμαστούν τα ξαναρίχνουμε όλα στο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το βασιλικό, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε πήλινο σκεύος και ρίχνουμε το μέλι. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες.

Παρασκευή μπριάμ:
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά, και τα κόβουμε σε ψιλά κομμάτια μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Έπειτα, διαλύουμε σε λίγο νερό τον πελτέ και τον ρίχνουμε ανακατεύοντας τα λαχανικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε δυνατή φωτιά για καμιά ώρα.
Θα χρειαστεί να το ανακατέψουμε μια – δύο φορές και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι.
Προσοχή όμως, όχι πολύ νερό ώστε να κάνει ωραία σάλτσα.
Aν το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάξετε με ρίγανη αντί για μαϊντανό, τότε τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης θα προστατεύσουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά του πιάτου αυτού, που αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο.

Διαβάζοντας λοιπόν, όλα τα παραπάνω διαπιστώνω ότι και τα δύο πιάτα είναι χορτοφαγικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, πλούσια σε φολικό οξύ και με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Αυτό σημαίνει ότι τρώγονται ευχάριστα και χωρίς τύψεις από όλους, ανεξαρτήτως βάρους και προβλημάτων υγείας.
Επισημαίνω όμως, ότι η ελληνική εκδοχή δεν περιλαμβάνει τηγάνι, κάτι που κάνει το φαγητό ακόμα πιο ελαφρύ και συνεπώς πιο υγιεινό, αλλά παραδέχομαι ότι δεν θα με χαλούσε καθόλου να δοκιμάσω τη γαλλική εκδοχή με το μελάκι να συνοδεύει τα λαχανικά στο ψήσιμο!!!

Έχοντας πάρει μία γεύση από Ελλάδα, βούρρρρ για Γαλλία λοιπόν!!

 

Αξίζει να διαβάσετε

Επανασύνδεση ή όχι?
Επανασύνδεση ή όχι? Η Α. ρωτάει : Είμαι σε διάσταση με τον άντρα μου εδώ κι ένα χρόνο. Έκανα μια σχέση αμέσως με την οποία συζώ. Έγιναν αρκετά πισωγυρίσματα και η καινούργια μου σχέση...