WhenaWoman.gr  ⁄   ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ   ⁄  Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκε στα τρία!
αναρτήθηκε στις: 19-10-2011 11:45:20 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 875 φορές
Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκε στα τρία!
 

Στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγό κράτους της Αφρικής την πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ - στη λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, «για τον ειρηνικό αγώνα τους με στόχο την ασφάλεια των γυναικών και για το δικαίωμα των γυναικών στην πλήρη συμμετοχή τους στο έργο για την οικοδόμηση της ειρήνης» απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2011 από την νορβηγική επιτροπή.
Η Επιτροπή επέλεξε τις συγκεκριμένες προσωπικότητες «για τον ειρηνικό αγώνα που δίνουν για την ασφάλεια των γυναικών και την προάσπιση του δικαιώματός τους στην πλήρη συμμετοχή στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης».
«Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν!

Η 72χρονη σήμερα Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ εκλέχθηκε πρόεδρος της Λιβερίας το 2005 με ποσοστό 59,4% έναντι του 40,6% που έλαβε ο πρώην ποδοσφαιριστής, Ζορζ Γουεά. O Γουεά υποστήριξε ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από κρούσματα νοθείας, ωστόσο διεθνείς παρατηρητές τόνισαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Είναι μητέρα 4 γιων και έχει 11 εγγόνια. Το 2006 το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς κατέταξε την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ στην 51η θέση των ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο. Με την εκλογική αναμέτρηση εκείνης της χρονιάς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Λιβερίας, η οποία επί χρόνια υπήρξε το επίκεντρο ενός πολέμου που εξαπλώθηκε στη δυτική Αφρική, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη της Σιέρα Λεόνε, της Γουΐνέας και της Ακτής Ελεφαντοστού. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που την θαυμάζει, η οικονομολόγος αυτή, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές τις πρωτεύουσας Μονρόβια.
«Είμαι πολύ χαρούμενη για το βραβείο αυτό που είναι αποτέλεσμα των χρόνων που μαχόμουν για την ειρήνη σε αυτή τη χώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι το βραβείο το μοιράζονται με την συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και άρα είναι "ένα βραβείο για όλες τις γυναίκες της Λιβερίας».
Η Τζόνσον Σέρλιφ, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία» κέρδισε για συνεχόμενη φορά την προεδρία της Λιβερίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011.


Η Λέιμα Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες -χριστιανές και μουσουλμάνες - στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική "αποχή από το σεξ".
«Είναι ένα Νομπέλ για τις Αφρικανές, έτσι θα το περιέγραφα. Είναι για τις γυναίκες γενικά, όμως κυρίως για τις γυναίκες της Αφρικής», χαρακτήρισε το βραβείο «μία αναγνώριση" του γεγονότος ότι οι γυναίκες πλέον "έχουν φωνή". Πλέον κανείς δεν θα μπορεί να περιορίσει τον ρόλο μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος αναγνώρισε το ρόλο, την ευφυΐα και τη συνεισφορά των γυναικών», επισήμανε η Γκμπόουι, 39 ετών, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Η Γκμπόουι άλλωστε εκτίμησε ότι το βραβείο είναι ένας «φόρος τιμής στην Ουανγκάρι Μαατάι», την πρώτη γυναίκα από την Αφρική που τιμήθηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2004 και πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011.


Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών της Υεμένης στους αγώνες της «Αραβικής Άνοιξης» ενώ είναι και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.
«Υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.
Η Κάρμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.
 

Την βράβευση χαιρετίζει ο ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε την ανακοίνωση της απονομής του Νομπέλ Ειρήνης σε τρεις γυναίκες, αναφέροντας ότι αποτελεί «απόδειξη της δύναμης των γυναικών. Πάνω από όλα, υπογραμμίζει το ζωτικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε «Πραγματικά, συγχαίρω και τις τρεις νικήτριες από τα βάθη της καρδιάς μου».
 

 

Αξίζει να διαβάσετε

Επειδή μερικές φορές ξεφεύγουμε!
Επειδή μερικές φορές ξεφεύγουμε! Επειδή μερικές φορές ξεφεύγουμε και λίγο αποπροσανατολιζόμαστε.. και χάνουμε τα κέντρα μας. Εγώ τουλάχιστον, το παθαίνω..χάνω τη μπάλα κατεβάζω ρολά και άντε να...