WhenaWoman.gr  ⁄   ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ   ⁄  Διεθνής Ημέρα Μουσείων
αναρτήθηκε στις: 18-05-2014 07:50:58 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 6950 φορές
Διεθνής Ημέρα Μουσείων
 
   Από το 1977 κάθε 18η Μαΐου έχει οριστεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας έτσι να τονίσει το σημαντικό ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
«Να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς» είναι το κεντρικό μήνυμα αυτής της επετείου.
 
Ο φετινές εκδηλώσεις εορτασμού έχουν ως θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν - Museum collections makes connections».
 
Σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους κάθε τέτοια μέρα. Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την ίδρυση του (25/11/1914), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, αποτελεί το τιμώμενο μουσείου για φέτος. Το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων των μουσείων της Ελλάδας βρίσκεται εδώ.
 
   Στο http://el.wikipedia.org/ βρήκαμε και διαβάσαμε τα παρακάτω σχετικά με τον όρο Μουσείο.
Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».
 
Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών.
Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.
 
Η ιστορία του όρου
Ο παραπάνω ορισμός δεν συνιστούσε εξαρχής το πλαίσιο μέσα στο οποίο καθορίζονται οι λειτουργίες ενός μουσείου, ούτε συνδεόταν με τη συλλογή και την έκθεση αντικειμένων. Στην αρχαιότητα το μουσείο περιγράφεται ως τέμενος αφιερωμένο στη λατρεία των Μουσών. Τούτο σημαίνει πως στο συγκεκριμένο χώρο καλλιεργούνταν οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η ποίηση, η φιλοσοφία και ο χορός. Στην περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για χώρους στους οποίους διεξάγονταν φιλοσοφικές συζητήσεις.
Κατά την περίοδο της Αναγέννησης ο όρος παραπέμπει στις ιδιωτικές συλλογές της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, ενώ στον 17ο αιώνα σχετίζεται με την πληρότητα τωνεγκυκλοπαιδικών γνώσεων και την «ευρεία κάλυψη ενός γνωστικού αντικειμένου». Στα μέσα του ίδιου αιώνα στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ο λατινικός όροςmusaeum για τον προσδιορισμό συλλογών με περίεργο αντικείμενα (cabinets des curiosités). Στα τέλη του 17ου, αρχές του 18ου, αιώνα καθιερώθηκε ο όρος για συγκεκριμένα κτήρια που στέγαζαν συλλογές αντικειμένων και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιγραφή της έκθεσης αντικειμένων του Ηλάιας Άσμολ (Elias Ashmol) στην Οξφόρδη.
 
Κατηγορίες μουσείων
Τα μουσεία κατηγοριοποιούνται βάσει των συλλογών που διαθέτουν, των φορέων που τα ιδρύουν και τα διαχειρίζονται, βάσει του βεληνεκούς της συλλογής τους, βάσει του κοινού που εξυπηρετούν και του εκθεσιακού τους χώρου :
   Βάσει συλλογής:
Γενικού ενδιαφέροντος, Αρχαιολογικά, Τέχνης, Ιστορικά, Θεματικά, Λαογραφικά, Φυσικής Ιστορίας, Επιστημών, Πολεμικά, Νομισματικά, Ναυτικά, Εθνολογικά
   Βάσει ιδρυτικού και διαχειριστικού φορέα:
Κρατικά, Δημόσια, Ιδιωτικά
   Βάσει βεληνεκούς:
Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά
   Βάσει κοινού
Γενικά, Εκπαιδευτικά, Ειδικού ενδιαφέροντος
   Βάσει χώρου
Αρχαιολογικοί χώροι, Υπαίθρια, Ιστορικά κτήρια-μουσεία
 
Αν δεν υπάρχει μουσείο στην πόλη σου, σκέψου με τους συμμαθητές ή τους φίλους σου, ποιο μουσείο θα μπορούσε να λειτουργήσει (λαογραφικό, παιχνιδιών, φυσικής ιστορίας, κεντημάτων κλπ) και προτείνετε τρόπους για να υλοποιήσετε την ιδέα σας.
 

Αξίζει να διαβάσετε

Πανελλαδικές εξετάσεις…ένας «μπαμπούλας»
Πανελλαδικές εξετάσεις…ένας «μπαμπούλας»   ...για μαθητές και γονείς     Ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν το καλοκαίρι έκανε δειλά δειλά την εμφάνιση του στις ζωές των ανθρώπων. Μαζί με το καλοκαίρι...