WhenaWoman.gr  ⁄   ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ   ⁄  Γνώριζες ότι : Χριστούγεννα Part I
αναρτήθηκε στις: 19-12-2013 16:12:21 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 3428 φορές
Γνώριζες ότι : Χριστούγεννα Part I
 
26 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε περίπτωση που παίξεις κάποιο γιορτινό Trivia, θα είσαι ενημερωμένη. Enjoy!
 
1. Μπαστουνάκι γλειφιτζούρι 
Το γλειφιτζούρι μπαστούνακι, έχει και αυτό συμβολική σημασία, αφού το σχήμα J παραπέμπει στο όνομα του Χριστού (Jesus) και το λευκό και κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την αγνότητα του και το αίμα που έχυσε ο Χριστός πάνω στο σταυρό. (όλοι λάθος το κρεμάμε δηλαδή)
 
2. Κάλτσες στο τζάκι 
Η ιδέα για τις κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι συνδέεται με την ιστορία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος έσωσε τρεις κοπέλες βάζοντας χρυσά νομίσματα στην κάλτσα του πατέρα τους που κινδύνευε από χρεοκοπία. (αυτό δεν το γνώριζα είναι αλήθεια)
 
3. Χριστουγεννιάτικο έλατο 
Το πρώτο έλατο που άναψαν πολύχρωμα φωτάκια ήταν το 1882 στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι του Έντουαρντ Τζόνσον, στενού συνεργάτη του Τόμας Έντισον και αντιπροέδρου της εταιρίας του. Το γεγονός καταγράφτηκε από την εφημερίδα Detroit Post and Tribune προκαλώντας δέος. (επίσης και η πρώτη χρήση του ηλεκτρισμού για διακοσμητικούς λόγους θα πρόσθετα)
 
4. Γιρλάντες δέντρου
Οι γιρλάντες που στολίζουμε στο χριστουγεννιάτικο μας δέντρο, αντιπροσωπεύουν ένα από τα θαύματα του Χριστού, αφού κάποια στιγμή ευλόγησε ένα δέντρο γεμάτο με ιστούς από αράχνες και αυτές μεταμορφώθηκαν σε κορδέλες.
 
5. Χριστουγεννιάτικες μπάλες 
Σε πολλούς λαούς οι μπάλες που κρεμάμε στο δέντρο συμβολίζουν τα γέλια του Χριστού. Σύμφωνα με το μύθο, η ιδέα προέρχεται από έναν καλλιτέχνη του δρόμου που δεν είχε τίποτα άλλο να του προσφέρει για τη γέννηση του.
 
6. Λεφτά για φτωχούς
Στην Αυστρία και στη Γερμανία τα παιδιά ντύνονται με τις στολές των Τριών Μάγων, κρατούν στα χέρια τους ένα αστέρι και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν λεφτά για τους φτωχούς. (καθόλου κακή ιδέα)
 
7. Σπίτια και Πρωτοχρονιά
Σε πολλά σπίτια της κεντρικής Ευρώπης τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς γράφουν τα αρχικά των τριών μάγων (C+M+B 2014) για να πάει καλά το νέο έτος, τα αρχικά παραπέμπουν και στη φράση Christus Mansionem benedicat που σημαίνει : Ο Χριστός Ευλογεί Αυτό το Σπίτι.
 
8. Μάγοι και αστέρι 
Οι Τρεις Μάγοι, λέγεται ότι ακολούθησαν πορεία από βορρά προς νότο, προς την Ιουδαία, ενώ το αστέρι είχε πορεία από την Ανατολή προς τη δύση, κάτι που έκανε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο να υποστηρίζει ότι ήταν ένα θαύμα, θεωρώντας ότι πρόκειται για άγγελο κυρίου ή τον αρχάγγελο Γαβριήλ. 
 
9. Τάρανδοι του Αϊ Βασίλη 
Τα ονόματα των 8 ιπτάμενων ταράνδων που οδηγούν το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη είναι Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράσνερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιτ, Ντόνερ και Μπλίτζεν. Ο Ρούντολφ, ο τάρανδος με την κόκκινη μύτη, προστέθηκε το 1939 με βάση μια ιστορία του Robert L. May.
 
10. Άγιος Βασίλης και ταχύτητα 
Ο Άγιος Βασίλης - Santa Claus, για να προλάβει όλες τις αποστολές του, τα δώρα στα μικρά παιδιά, ξεπερνάει κατά 6.935 φορές την ταχύτητα του ήχου αφού τρέχει με 1.279 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. (ταχύτατος, δε λέω)
 
11. Χιονισμένο τοπίο στη γέννηση του Χριστού
Το πιο πιθανό είναι η ιδέα αυτή να μεταδόθηκε γύρω στο 1843 όταν ο Άγγλος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς έγραψε την ίσως πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία για ένα πάμπλουτο, μα πολύ τσιγκούνη επιχειρηματία, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ. Την εποχή που έγραψε ο Ντίκενς την ιστορία του επικρατούσε στην Αγγλία ένας παγετώνας. Η Αγγλία ήταν λοιπόν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα καταχιονισμένη, όπως και το σενάριο του Ντίκενς. Γι’ αυτό ίσως να επικράτησε η άποψη πως το χιόνι είναι απαραίτητο για ωραία Χριστούγεννα. (πες το αυτό στους Αυστραλούς)
 
12. Ο μύθος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου 
Ο μύθος για το πώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να βάζουν τα δέντρα στα σπίτια τους προέρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με αυτόν μια οικογένεια δέχτηκε τη παραμονή των Χριστουγέννων ένα μικρό ταλαιπωρημένο αγόρι στο σπίτι της και το επόμενο πρωί το αγόρι είχε μεταμορφωθεί στον μικρό Χριστό ο οποίος πρόσφερε στην οικογένεια σαν δώρο ένα κλαδί έλατου.
 
13. Τι συμβολίζουν το λιβάνι, το χρυσάφι και τα σμύρνα 
Το Λιβάνι ήταν ένα άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός. Το χρυσάφι ήταν το αγαθό των βασιλιάδων, πράγμα που συμβόλιζε την ιδιότητα ως βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς. Η Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς για να μυρίζουν ωραία, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε.
 
Πόσα αλήθεια γνώριζες? Εν αναμονή του Part II λοιπόν.
 

Αξίζει να διαβάσετε

Συνέντευξη από τους Χοιροκίνητους!!
Συνέντευξη από τους Χοιροκίνητους!! Ξέφρενο πάρτι έκαναν εχθές οι Χοιροκίνητοι σε γνωστό μαγαζί της πόλης του Ηρακλείου, με φίλους και γνωστούς τους για να γιορτάσουν όλοι μαζί τη 2η νίκη τους στο 10ο...