WhenaWoman.gr  ⁄   ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ   ⁄  Από θλίψη σε ευτυχία, ένα όνομα δρόμος!
αναρτήθηκε στις: 30-10-2013 11:05:03 γράφτηκε από: Viva έχει διαβαστεί 5391 φορές
Από θλίψη σε ευτυχία, ένα όνομα δρόμος!
 
Στην Ταϊλάνδη, όχι πολύ καιρό πριν, το δέντρο «Laan Tom» (luntom) με τα εξωτικά λευκά άνθη και καταγωγή από τη Νότια Αμερική, το απέφευγαν, γιατί το όνομα του σημαίνει «θλίψη, μια αίσθηση στεναχώριας και κατάθλιψης» και όλα αυτά τα άσχημα. Κανείς Ταϊλανδός δεν ήθελε να το φυτέψει κοντά στο σπίτι του, επειδή πίστευε ότι θα φέρει στεναχώρια στην οικογένεια του. Έτσι το συναντούσες μόνο σε ναούς, παλάτια, κυβερνητικά γραφεία, εκτός από κατοικίες.
 
Η βασίλισσα της Ταϊλάνδης, ωστόσο, αποφάσισε προσωπικά να το αλλάξει όλο αυτό. Πως? Άλλαξε το όνομα του φυτού!
 
«Leelawadee» λέξη που σημαίνει χαρά, ευτυχία, καλή τύχη, απολύτως αντίθετα δηλαδή με την προηγούμενη ονομασία, είναι το νέο όνομα αυτού του φυτού.
 
Από τη στιγμή εκείνη, ο αριθμός των δέντρων που φυτεύτηκαν εκτοξεύτηκε. Μπορείς να τα βρεις παντού, από εμπορικά κέντρα σε σπίτια, εστιατόρια και πάρκα. Όλοι λατρεύουν το άρωμα που αφήνουν στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα τη νύχτα ενώ περνάς ανάμεσα από τα παραδοσιακά δρομάκια της πόλης.
 
 
Λίγα λόγια για το φυτό : 
«Η πλουμέρια (η κοινή τους ονομασία είναι frangipani) είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών, που περιλαμβάνει 7-8 είδη φυλλοβόλων θάμνων και μικρών δέντρων. Είναι εγγενές στο Μεξικό, Κεντρική Αμερική, Καραϊβική και στη Νότια Αμερική μέχρι τη Βραζιλία, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου.
Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Γάλλου βοτανολόγου Charles Plumier.
Κάθε είδος της οικογένειας πλουμέρια είναι ξεχωριστό. Διαφορετικά φύλλα, διαφορετική μορφή και διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης.
Τα λουλούδια είναι πολύ αρωματικά κυρίως τη νύχτα, προκειμένου να δελεάσουν έντομα, που θα τα βοηθήσουν στη γονιμοποίησή τους. Δεν έχουν όμως νέκταρ, έτσι κατά κάποιο τρόπο «κοροϊδεύουν» τους επικονιαστές τους, που γυρίζουν από λουλούδι σε λουλούδι ψάχνοντας να βρουν νέκταρ, μεταφέροντας έτσι τη γύρη.
Πολλοί μύθοι σε διάφορες χώρες συνδέονται με αυτά τα φυτά
Στη Μαλαισία υπάρχει μύθος που συνδέει την μυρωδιά της πλουμέρια με βαμπίρ, που ονομάζονται Pontianak. Τα βαμπίρ αυτά είναι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον τοκετό και τρομοκρατούν τα χωριά ζητώντας εκδίκηση. Παρουσιάζονται σαν όμορφες κοπέλες, που έχουν την μυρωδιά της πλουμέρια, προκειμένου να προσελκύσουν το θύμα τους.
Συνδέονται επίσης με τους Ινδουιστικούς και Βουδιστικούς ναούς
Στο Μπαγκλαντές τα λευκά λουλούδια της πλουμέρια συνδέονται με το θάνατο. Στις Φιλιππίνες και στο Μπαγκλαντές είναι γνωστή με το όνομα «Calachuchi»  και συνδέεται με τα φαντάσματα και τα νεκροταφεία, στα οποία οι κάτοικοι φυτεύουν τα λουλούδια αυτά. Στην ανατολική Αφρική, στους Σουαχίλι, αναφέρονται συχνά σε ποιήματα αγάπης.
Η πλουμέρια alba είναι το εθνικό λουλούδι στη Νικαράγουα και το Λάος. Σε νησιά του Ειρηνικού, όπως τα Φίτζι, την Ταΐτή, την Χαβάη κ.ά. χρησιμοποιούν τα λουλούδια αυτά για να φτιάξουν leis-τα αγνωστά σε αυτά τα νησιά στεφάνια». (πηγή http://aksioperierga.blogspot.com/)
 
 
Στην Ελλάδα κυρίως το συναντάς στην Κρήτη και στη Ρόδο. Το άνθος του μπορεί να ποικίλλει σε χρώματα π.χ. : λευκό, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο, σκούρο ροζ, λιλά, με το λευκό να είναι το επικρατέστερο. Είναι φυλλοβόλο φυτό που όμως σε τροπικά ή εύκρατα κλίματα με παρατεταμένη καλοκαιρία (όπως η χώρα μας) μπορεί να διατηρήσει τα φύλλα του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χαρίζοντας πυκνή σκιά και μεθυστικό άρωμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
 
Το ύψος του δένδρου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Αποτελείται από μαλακά σαρκώδη κλαδιά και οβάλ μυτερά φύλλα που η επιφάνειά τους μοιάζει με δέρμα. Το χρώμα τους είναι έντονο πράσινο με εμφανή νεύρα ενώ η κάτω πλευρά τους μοιάζει με βελούδο. Το φυτό είναι δηλητηριώδες, κυρίως το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα τραυματισμένα σημεία ή τα κομμένα κλαδιά της και καλό είναι να αποφεύγετε η επαφή του με τα μάτια.
 
Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες στις άκρες των κλαδιών και το χρώμα τους είναι συνήθως λευκοκίτρινο που γίνεται πιο έντονα κίτρινο προς το κέντρο του λουλουδιού (egg yolk flower). Τα πέντε πέταλα από τα οποία αποτελούνται είναι βελούδινα και μοιάζουν στην αφή με τα πέταλα των τριαντάφυλλων.
 
Η πλουμέρια αγαπά πολύ τη ζέστη, χρειάζεται αρκετό νερό και άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα.  Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη.  
 
Χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα και το χώμα της πρέπει να είναι πλούσιο. Δεν αντέχει όμως καθόλου το κρύο και αν η θερμοκρασία πλησιάσει το 0 μπορεί να πεθάνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Φύτεψε την λοιπόν στον κήπο σου ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε ηλιόλουστο σημείο, πότιζε την συχνά και φρόντισε να την προστατέψεις από το κρύο. Όταν η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει κάτω από τους 5οC κάλυψε την με πλαστικό ώστε να την προστατέψεις.
 
Φρόντισε επίσης να την φυτέψεις κοντά στο σπίτι ή σε σημείο από το οποίο περνάς συχνά για να απολαμβάνεις το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της.
 
Μπορείς να την κλαδέψεις για να ελέγξεις το σχήμα της ή τον όγκο της αν χρειάζεται, και οπωσδήποτε να κόβεις σπασμένα ή άρρωστα κλαδιά για να αποφύγεις τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στο υπόλοιπο φυτό.  
 
Αν έχεις ένα δέντρο «Leelawadee», έχεις πολλά μια και μπορείς να το πολλαπλασιάσεις κόβοντας ένα ώριμο κλαδί και φυτεύοντας το σε υγρό έδαφος με χώμα κήπου την άνοιξη. 
 
 
Μμμμμμ…μύρισε ο τόπος!
 
 
(Πηγή φώτο : www.flickr.com , φώτο 1 by Lee Terry 2012 , φώτο 2 by Legally Blonde7, φώτο 3 by  ROSS HONG KONG)
 

Αξίζει να διαβάσετε

Κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές
Κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά Συνολικός χρόνος : 30 λεπτά Υλικά για 4 άτομα 8 μπουτάκια κοτόπουλου (διαφορετικά ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου) 1 ξερό...